10 ianuarie 2015

Dreptul de a dispune de sine

      Plecând de la convingerea personală că fiecare drept își are izvorul în proprietățile și capacitățile înnăscute ale omului, concluzia inevitabilă a fost că, având proprietatea de de a fi o entitate autonomă , omul are (printre altele) și dreptul de a dispune de sine și, derivat din acesta, dreptul la avort al femeilor.
       Postul de televiziune CNN a realizat un documentar intitulat "Moartea din deșert" (Death in Desert) care are drept subiect comerțul ilegal cu organe umane.  Potrivit documentarului, refugiaţii din Sudan, Etiopia şi regiunea Eritreea din Sinai sunt supuşi unor chinuri inimaginabile, femeile sunt violate, iar cei mai mulţi riscă să li se smulgă organele ori sunt ţinuţi în lagăre de muncă ilegale. Peninsula Sinai este populată de triburile de beduini, iar poliţiştii rar se aveturează în zonă. Contrabanda este principala „ocupaţie“ din zonă, iar refugiaţii îşi pun încrederea în contrabandişti, crezând că îi vor ajuta să treacă graniţa, dar sunt vânduţi beduinilor care îi duc în lagărele de muncă ori îi ucid pentru organele lor. Doctorii egipteni corupti colaboreaza cu beduinii. Ei ajung in Sinai si scot organele refugiatilor in unitați spitalicești mobile. „Clinicile mobile folosesc tehnologie avansata, toata aparatura fiind adusa de la un spital privat din Cairo”. „E ca şi cum ai avea nevoie de piese de schimb pentru o maşină. Medicii vin cu un fel de frigider mobil în care organele pot fi stocate de la şase până la opt ore şi vândute la Cairo sau în altă parte“, spune jurnalistul CNN, Pred Pleitgen. Organele sunt vândute cu sume curpinse între 1.000 şi 20.000 de dolari. Echipa CNN a mers cu fotografii care arată cadavrele „dantelate“ de cicatrici de la operaţii, la Hamdy Al Azazy, şeful fundației Noii Generaţii pentru Drepturile Omului, care auzise de fenomen, dar nu îl credea verosimil. „Nu am putut accepta la acel moment, indiferent dacă era adevărat sau nu. Nu era logic pentru mine, deoarece ştiam că organismul are nevoie de organe recoltate în clinici specializate cu echipamente de înaltă tehnologie. Nu ştiam că există aceste clinici mobile“, a spus Azazy. Fotografiile au fost analizate şi de un medic legist, care a declarat că organele au fost recoltate în timp ce donatorii erau încă în viaţă. Mai târziu, s-a decoperit că victimele erau mutilate, pentru a nu li se afla identitatea.
       Recoltarea de organe împotriva voinței persoanei este cu siguranță revoltătoare pentru că încalcă dreptul omului de a dispune de sine. Încălcarea acestui drept este la fel de revoltător și atunci când se scoate ceva, și atunci când se introduce ceva în corpul unui om împotriva voinței sale. În filmul „Alien” (cu Sigourney Weaver) un extraterestru își introduce embrionul în corpul unor oameni în care acesta se dezvoltă până la „naștere”, aceasta efectuându-se brutal, sfâșiind pieptul gazdei și ucigând-o în chinuri. Scenele care arătau mișcările extraterestrului pe sub pielea abdomenului oamenilor au dat fiori și a stârnit suspinele multor spectatoare care vizionau acest film la cinema.
       Toate aceste lucruri scot în evidență importanța majoră a respectării dreptului de a dispune de sine. O sarcină nedorită este ca un intrus în trupul femeii, apărut acolo împotriva voinței acesteia. De aceea, în virtutea dreptului de a dispune de sine, orice femeie are dreptul de a dispune de corpul ei și de a alege dacă să-l pună la dispoziția embrionului sau nu. Ea și numai ea are dreptul de a hotărâ asta. Este inadmisibilă interzicerea prin lege a dreptului femeii de a putea alege efectuarea unui avort deoarece aceasta ar încălca dreptul fundamental al omului de a dispune de sine. Argumentele religioase sau de orice altă natură aduse împotriva avortului au valoare numai pentru persoana care le susține, persoana în cauză fiind liberă să le folosescă drept repere pentru propria conduită și numai pentru propria conduită.
       Statele lumii contemporane au tendința de a respecta din ce în ce mai puțin drepturile omului. De peste 25 de ani Malta și Polonia au interzis prin lege întreruperea de sarcină, iar în Irlanda și Ungaria avortul a fost interzis prin constituție(!). În ultimii cinci ani, state precum Lituania și Mexicul au interzis dreptul la avort, iar în Spania și în S.U.A. (prin inițiativa guvernatorului statului Texas) s-a propus interzicerea acestui drept fundamental (din fericire, Curtea Supremă de Justiţie a Statelor Unite statuase deja că „niciun drept nu e mai presus decât dreptul persoanei asupra posesiei controlului propriei persoane”). Lista statelor în care este interzis avortul ar fi mult mai mare dacă aș adăuga țări din Asia, Africa ori America de Sud.
       O societate normală, de oameni civilizați și fericiți, nu se poate edifica decât plecând de la cunoașterea și respectarea deplină a tuturor drepturilor fiecărei persoane. Tocmai de aceea trebuie garantat prin lege și fără echivoc atât dreptul de a dispune de sine cât și toate celelalte drepturi derivate din proprietatea omului de a fi o entitate autonomă, precum dreptul de a dispune de propriile organe (atât în timpul vieții cât și postum), dreptul la avort al femeilor, dreptul la procreere, dreptul la integritate corporală, dreptul la a dispune de propria viață, dreptul la imagine, dreptul la onoare și reputație, ș.a.m.d. În acest moment majoritatea acestora sunt prevăzute explicit în Constituția României dar ar trebui să solicităm cu mai multă îndrăzneală respectarea lor pentru că, așa cum s-a văzut și în alte cazuri, ignorarea ori încălcarea celor mai elementare drepturi tinde să devină o practică obișnuită și cotidiană.

                                                                          „Alien”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu